Zmie miasto
Rozrywka Logowanie / Rejestracja
Znajdujesz si w lokalnym wydaniu.

STEVE HACKETT

Kiedy2020-10-04 godzina 20:00
Za ileKAT.A 299.00 PLN, KAT.B 269.00 PLN, KAT.C 239.00 PLN, KAT.D 209.00 PLN, KAT.E 189.00 PLN, KAT.F 169.00 PLN
GdzieNarodowe Forum Muzyki, pl. Wolno軼i 1, Wrocζw
STEVE HACKETT

STEVE HACKETT

 

Steve Hackett, niezwykle utalentowany i obdarzony wielk wyobra幡i gitarzysta rockowy, na pocz徠ku swojej kariery by zwi您any z grup Genesis, tworz帷 jej klasyczny sk豉d razem z Peterem Gabrielem, Philem Collinsem, Tonym Banksem i Mike'em Rutherfordem. Wspólnie nagrali wiele znakomicie przyj皻ych albumów takich jak cho熲y "Selling England By The Pound" (jedna z ulubionych p造t Johna Lennona). Steve jest równie pe軟ym inwencji kompozytorem i w swoich utworach wykorzystuje elementy wielu ró積ych gatunków, m. in. jazzu, world music i bluesa.

 

W Genesis gra Steve'a przynios豉 wiele niezapomnianych momentów - od poruszaj帷ych akustycznych brzmie w "Horizons" i "Blood on the Rooftops" po pe軟e dramatyzmu rockowe solówki w "Firth of Fifth" i "Fountain of Salmacis". Po rozstaniu z zespo貫m Steve rozpocz掖 karier solow, kolejny raz poszerzaj帷 swoje mo磧iwo軼i i przekraczaj帷 muzyczne granice - coraz to wynajdywa nie tylko nowe brzmienia, lecz równie techniki takie jak "tapping". W po這wie lat osiemdziesi徠ych ubieg貫go wieku Steve móg si cieszy z przebojowego singla "Cell 151" i supergrupy GTR, za這穎nej ze Steve'em Howe'em, która odnosi豉 du瞠 sukcesy w Ameryce.

 

Steve wspó逍racowa te z wieloma uznanymi artystami takimi jak cho熲y Paul Carrack, Bonny Tyler, John Wetton i Brian May, który przyzna, 瞠 rozpoczynaj帷 muzyczn karier, szuka inspiracji w grze Steve'a. Kolejnym przedsi瞝zi璚iem muzyka by przebojowy album "Genesis Revisited", po czym cofn掖 si jeszcze bardziej do swoich muzycznych korzeni, nagrywaj帷 "Blues With A Feeling". Ca造 czas stawia sobie te nowe wyzwania i poszerza muzyczne horyzonty, proponuj帷 eklektyczny miks brzmie i gatunków przyprawiony egzotyk, który do dzi fascynuje ogromne rzesze s逝chaczy.

 

W marcu 2010 roku zespó Genesis zosta uroczy軼ie wprowadzony do Rock and Roll Hall Of Fame, co tylko potwierdzi這 ponadczasowy charakter i przes豉nie muzyki grupy. Steve zawsze mia ogromny sentyment do klasycznych utworów z jej repertuaru, nic wi璚 dziwnego, 瞠 powsta豉 druga cz窷 "Genesis Revisited", która ukaza豉 si w pa寮zierniku 2012 roku. W nagraniach utworów wspomog這 go wielu znakomitych muzyków, a dwie trasy promuj帷e to wydawnictwo - w 2013 i 2014 roku - cieszy造 si ogromnym zainteresowaniem fanów. W programie koncertów oprócz utworów Genesis znalaz造 si tak瞠 solowe kompozycje Steve'a.

 

Zaplanowana na 2019 rok trasa "Selling England By The Pound" zbieg豉 si z 40. rocznic premiery trzeciego solowego albumu Steve'a, "Spectral Mornings" i od pocz徠ku by這 wiadomo, ze b璠zie to spektakularne wydarzenie. Na scenie obok Hacketta pojawi豉 si ca豉 plejada znakomitych muzyków, a recenzenci prze軼igali si w znakomitych ocenach koncertów.

 

W 5. rocznic wcze郾iejszej wizyty Steve'a Hacketta w Polsce, muzyk powróci tak瞠 do naszego kraju, by podczas dwóch 2,5-godzinnych koncertów przedstawi m.in. w ca這軼i (!) wspomniany wy瞠j album "Selling England By The Pound" oraz obszerne fragmenty znakomitego "Spectral Mornings". Znalaz這 si te miejsce dla bardziej aktualnych solowych kompozycji, w tym z najnowszego albumu "At The Edge Of Light".

 

Trasa która Steve zaplanowa na 2020 i 2021 rok prawdopodobnie "przebije" t wcze郾iejsz. Oto bowiem artysta wraz z przyjació軛i-muzykami postanowi odtworzy w ca這軼i s造nny koncertowy album Genesis "Seconds Out" z 1977 roku, jedn z najlepszych rockowych p造t koncertowych wszech czasów! Zagra te wybór swoich solowych kompozycji, wszak jego spektakle do krótkich nie nale膨.

 

Zapraszamy na dwa koncerty w Polsce - w Warszawie i Wroc豉wiu! Steve Hackett i jego Gibson Les Paul zabior nas w muzyczn podró, która na d逝go pozostanie w naszej pami璚i!

 

Wybrana dyskografia (solo):

Voyage Of The Acolyte (1975)

Please Don't Touch (1978)

Spectral Mornings (1979)

Defector (1980)

Cured (1981)

Highly Strung (1982)

Bay Of Kings (1983)

Till We Have Faces (1984)

Momentum (1988)

Guitar Noir (1993)

Blues With A Feeling (1994)

Watcher Of The Skies: Genesis Revisited (1996)

A Midsummer Night's Dream (1997)

Darktown (1999)

Sketches Of Satie (z Johnem Hackettem) (2000)

Feedback 86 (2000)

To Watch The Storms (2003)

Metamorpheus (2005)

Wild Orchids (2006)

Tribute (2008)

Out Of The Tunnel's Mouth (2009)

Beyond The Shrouded Horizon (2011)

A Life Within A Day (z Chrisem Squire'em) (2012)

Genesis Revisited II (2012)

Wolflight (2015)

The Night Siren (2017)

At The Edge Of Light (2019)

 

 

 



Chcesz kupi nasze zdj璚ia?
ZOBACZ OFERT
Copyright © 2003-2020 dlastudenta.pl

FB dlaMaturzysty.pl reklama